GuidePedia

0
Güneş ve Ay İslam Bakışı
GÜNEŞ SİSTEMİ 
Bizim yıldızımız Güneş!
Bilim Bakışı 

Bizim yıldızımız Güneş de,çoğu yıldız gibi, yoğun hidrojenden oluşan parlak bir küredir.Dış katmanların ağırlığı altında,kürenin tam merkezinde bulunan hidrojen atomları o denli yoğun ve sıcak haldedir ki,füzyon tepkimesine girerek helyuma dönüşürler.

Dolasıyla Güneşin'in çekirdeği,dev bir hidrojen bombasına benzer;ancak,ancak dış katmanlarının ağırlığı,tepkimelerin kontrolden çıkmasına engel olur.
Gezegenlerle yıldızları birbirinden ayıran da,yıldızlarda bulunan ve parlamalarına neden olan bu"füzyon reaktörleridir".Güneş'in ısı ve ışık şeklindeki nükleer enerjisi,5 milyar yıldır tüm Güneş sistemi'ne yayılmaktadır.Aynı zamanda Güneş,olağanüstü çekim gücüyle de,gezegenleri yörüngelerinde tutar.
Sonuç olarak her ne olursa olsun Güneş'imize bağımlıyız.
Güneşin Yaşı Kaç!
Güneş,yaşı hakkında pek bilgi vermiyor,ama son zamanlarda teoriler ve genç yıldızlar üzerinde yapılan yeni gözlemler,Güneş Sistemi'nin Güneş ile aynı zamanda oluştuğunu gösteriyor.
Bu nedenle, Güneş Sistemi'ndeki herhangi bir cismin yaşı ölçüldüğü zaman Güneş'in yaşıda ölçülmüş oluyor.
En eski meteorlar olan karbonlu"chondrite"lerin hepsinin aynı yaşta olduğu belirlendi.Bu bulgu da,Güneş'in doğumunun günümüzden 4,6 milyar yıl önce gerçekleştiğini gösteriyor.Yani Güneş'imiz ortalama 4,6 milyar yaşında.

Dünya'mıza uzaklığı:149.6 milyon km'dir
Yüzey ısısı:5,500 santigrat

AY
Dünya'nın tek doğal uydusu Ay,Dünya'nın dörtte biri büyüklüğünde olması nedeniyle gezegeni ile ilişkisi açısından olaganüstü büyük sayılabilir.
Bu nokta,Ay'ın oluşumuyla ilgili akla bazı sorular getirmektedir:Nasıl oluştuğu bir yana bırakılırsa,Ay!ın 4,5 milyar yıl önce var olduğu biliniyor.Ay'ın şekli biraz acayip.
Hafiften yumurta biçimli;yumurtanın küçük ucu da Dünya'ya dönük,Bu pozisyon,Ay'ın Dünya'ya sürekli olarak aynı yüzüyle bakmasını sağlıyor.

Dünya çevresinde dönüşü:27.3 gün
Hızı:1.02 km/sn

     Değerli okuyucularımız,yukarıda okuduğumuz yazılar,bugün kü bilimsel açıklaması.

Bir de bunu İslam bakış açısından inceleyelim.

     Kur-an'ı Kerimde geçen Ay ve Güneş ile ilgili Ayetler.

İlk önce Bu Ayetleri Güzelce okuyalım..

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

O sabahı yarıp çıkarandır. Geceyi bir sükun (dinlenme), güneş ve ay'ı bir hesap (ile) kıldı. Bu, üstün ve güçlü olan, bilen Allah'ın takdiridir.   

(EN'AM SURESİ / 96)

Gerçekten sizin Rabbiniz, altı günde gökleri ve yeri yaratan, sonra arşa istiva eden Allah'tır. Gündüzü, durmaksızın kendisini kovalayan geceyle örten, güneşe, aya ve yıldızlara kendi buyruğuyla baş eğdirendir. Haberiniz olsun, yaratmak da, emir de (yalnızca) O'nundur. Alemlerin Rabbi olan Allah ne yücedir.   

(A'RAF SURESİ / 54)

Güneşi bir aydınlık, ayı bir nur kılan ve yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona duraklar tesbit eden O'dur. Allah, bunları ancak hak ile yaratmıştır. O, bilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açıklamaktadır.   

(YUNUS SURESİ / 5)

Allah O'dur ki, gökleri dayanak olmaksızın yükseltti; onları görmektesiniz. Sonra arşa istiva etti ve güneş ile aya boyun eğdirdi, her biri adı konulmuş bir süreye kadar akıp gitmektedirler. Her işi evirip düzenler, ayetleri birer birer açıklar. Umulur ki, Rabbinize kavuşacağınıza kesin bilgiyle inanırsınız.   

(RA'D SURESİ / 2)

Güneşi ve ayı hareketlerinde sürekli emrinize amade kılan, geceyi ve gündüzü de emrinize amade kılandır.   

(İBRAHİM SURESİ / 33)

Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır.   

(NAHL SURESİ / 12)

Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O'dur; her biri bir yörüngede yüzüp gidiyor.   

(ENBİYA SURESİ / 33)

Gökte burçlar kılan, onların içinde bir aydınlık ve Nurlu bir Ay var eden (Allah) ne yücedir. 

        Değerli okuyucularımız eğer yukarıdaki Ayetleri dikkatlice okuduysanız,şimdi yazacak olduğumuz yazıları daha iyi anlarsınız.

        Bilindiği gibi Dünya'mız örnekler üzerine yaratılmıştır.Her insan bir olaydan,bir hadiseden muhakkak bir şeyler çıkarmaya çalışmıştır.
Bazıları da doğru yapmıştır,bazıları da yanılmıştır.Yanlış yorumlayanlar genellikle dünya tarafından bakanlardır.Yani bir insan pencereye bakıyorsa,
pencerenin dışına göremez,asıl mesele pencerenin dışını görmektir.Buda Allah Teala'nın bize Bak dediği yerden,bakmakla olur.
        Her insan fıtratında,bir lider seçmek,onu takip etmek dürtüsü vardır.Bu her insan da mevcuttur.Çünkü böyle Yaratılmışız.
        Onun için Allah Güneş ve Ayı Kuran'da Belirtmiştir.Peki niye belirtti?Ben bundan hiç birşey anlamadım diyenler olacaktır.
Bilindiği gibi,Güneş ısı ve ışık kaynağıdır.Dünyamızı Aydınlatır,Dünyamızı aydınlatmakla kalmaz Güneş sistemin deki bütün gezegenleri,yıldızları ve uyduları da aydınlatır.Tabiki Ay'ımızıda aydınlatır.
Neden aydınlatır?Çünkü Allah Güneş!i Emretti.

     Ay bilindiği gibi kendisi ışık saçamaz,illede Güneş'ten alması gerekir ki aldığı ışığı yansıtsın.Güneş olmasa Ay, herhalde zifiri karanlıkta olurdu,öyle değil mi?Peki Ay neden yörüngeden ayrılmıyor?Çünkü Allah Teala ona Emretti Güneşi Takip et,eğer güneşi takip etmezsen karanlığa dalarsın,yok olursun.Ay'da Rab'binin Emrine İtaat etti yerine getirdi.
Çünkü Ay'ın bize geceleri ışık vermesi için,Güneşi takip etmesi gerekir ki,bu takip Kıyamete kadar devam edecek,bıkmak usanmak yok,çünkü Emir Rab'binden geldi.
   Güneş bizim için yaratıldı;Ayda bizim için yaratıldı bunun delili ise, Kuran'da geçen Ayet:

"Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır. "(İBRAHİM SURESİ / 33)
     Madem ki Kuran'Allah Güneşle Ayı örnek göstermiş,Peki bu ne anlama geliyor.Yukarıda okuduğumuz gibi Ay ışık alabilmesi için Güneşi takip etmesi gerekir.Çünkü Güneş bir Nur'dur,O Nur'dan ayrılamaz.Ayrılırsa karanlığa dalar gider.
      Şimdi gelelim asıl meseleye,Kuran'ın bir ismi en-Nûr'dur: Işık ve aydınlık kaynağı olan anlamına gelir.
Biz ne kadar,Nur'u (Kur-an)takip ediyoruz,siz bir düşünün Rabbimiz öyle güzel örnekler göstermiş ki,şaşmamak ve Allah'a Hayran olmamak elde değil.
Eğer bir insan Kuran'ın Nur'undan ayrılırsa Rab'bimizin yukarıdaki Ayetlerde örnek gösterdiği gibi,bizde Nur'a takip etmemiz Emrolun du.Sizce Işığı (Kuran'ı)takip etmeyen bir kişi aydınlıktamıdır.İyi düşünün:Kesinlikle karanlıktadır.Aydınlığa kavuşmamız için Ay'ın nasıl Güneşi takip ediyorsa bizde Kuran Işığından ayrılmamız gerekir.Onu (Kuran'ı) takip etmemiz gerekir.O zaman aydınlığa çıkabiliriz:Tersine giden,emrin dışına çıkan hep karanlıktadır.Öyle değil mi arkadaşlar!Yukarıdaki Ayetlerden anladığımız kadarıyla,Kuranı takip etmeyen hep karanlıktadır.


   SONUÇ
       Kuran Işığından ayrılmamız gerekir.Bir Ay kadar olamadık herhalde.Ama bundan sonra hep beraber Kuranı Kerim'imizden Hep Işık alalım tamam mı?
Onu takip edelim.En doğrusunu Allah Bilir..Bu günkü yazacaklarım bu kadar.

-BAŞKA YAZIMIZDA GÖRÜŞMEK ÜZERE!

-Sorularınız varsa sorucevap sayfamızdan sorabilirsiniz.
   Allah'a Emanet Olunuz...
Herkese başarılar dilerim..





Yorum Gönder

Değerli ziyaretcilerimiz,yorumlarınız bizim için önemlidir.Lütfen yorumlarınızı yazınız.

 
Top